keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Millaista olisi rakastua mieheen, joka haluaa kuolla?

Jojo Moyes: The one plus one (2014), Me before you (2012), After you (2015)
Me Before You
Jojo Moyes on tuottelias 1969 syntynyt lontoolainen viihdekirjailija, jonka kirjat ovat myyntimenestyksiä monille kielille käännettyinä. Hänen tiiliskivensä tarjoilevat nopeatempoisia juonia, joissa klassiseen Jane Austin -tyyliin epätodennäköinen pariskunta päätyy monien esteiden kautta yhteen. Kevyttä viihdekirjallisuutta kutsutaan usein aivot narikkaan -kirjoina. Yksinkertaisen insinöörin aivot menevät kuitenkin solmuun, jos kirjailija hutiloi johdonmukaisuudessa. Siitä on viihtyminen kaukana, eikä Moyes onneksi sellaiseen syyllisty. Lisäksi hän on näissä kolmessa kirjassaan on valinnut rakkaustarinan taustalle yhteiskunnallisen ulottuvuuden, samaan tapaan kuin dekkareissa tyypillisesti on. Moyesin tarinat eivät ehkä ole läpeensä todenmakuisia, pikemminkin ne ovat ajatusleikkejä mitäpä jos...

Sattui niin, että After you (suomeksi Jos olisit täällä) käsittelee juuri samaa teemaa, kuin edellisen kirjoitukseni aiheena ollut norjalainen nuortenromaani Ikke naken ikke kledt. Tieni-iän kynnykselle Etelä-Norjan maaseudulla kasvanut Selma kaipaa äitiään, jota ei koskaan ehtinyt tuntea, ja pelkää elämää. Elämässään tuuliajolla oleva Louisa Clark taas rakastuu mieheen, joka on päättänyt tehdä avustetun itsemurhan. Miehen kuoltua Louisa yrittää hiekolla menestyksellä elää elämäänsä vainajan puolesta, ja osallistuu omaisensa menettäneiden sururyhmään. Lopulta Selma ja Luoisa päätyvät samaan lopputulokseen. Vaikka elämä on mahdotonta ja rakkaus vaarallista ja ylipäänsä kaikki mahdottoman vaarallista, ei auta pelätä. Kun piikit pystyssä kulkeva Selma on riipaisevasti lihaa ja verta, jää Louisa ihan mukavaksi naapurin tytöksi, jolle kyllä toivoo kaikkea hyvää, ja kuulumisetkin haluaa kuulla. Toki Louisan tarinassa riittää hauskoja yksityiskohtia ja yllättäviä käänteitä monin verroin enemmän kuin Selman mielensisäiseen matkaan keskittyvässä pienoisromaanissa viimeisestä lapsuuden kesästä. Ei olekaan yllätys, että Me before you (suomeksi Kerro minulle jotain hyvää), jossa ensi kertaa tapaamme Louisan, nähdään kesäkuussa 2016 valkokankaalla. Tämä kirja käsittelee isoja teemoja; neliraajahalvaantuneen arkea, rakastumista vaikeavammaiseen henkilöön ja tietenkin tämän vankkumatonta eutanasia-päätöstä. Kyllä siinä ajattelemisen aihetta riittää.

Ensimmäinen lukemani Moyesin kirja oli The one plus one. Jess on kahta työtä tekevä yksinhuoltajaäiti englantilaisessa rantakaupungissa. Tieniäitiys katkaisi haaveet opiskelusta, ja ero lasten isästä pakottaa Jessin tekemään työtä vuorotta. Äitiys on hänen elämänsä ilo, mutta kouluikäisille lapsilleen hänellä ei enää ole aikaa. Tapaamme Jessin ensi kerran, kun hän menettää siivoustyönsä, koska ei varasta timanttikorvakorua. Parisängystä löytyy vain yksi korvakoru, joka valittettavasti ei kuulu perheen äidille. Jokaisen pennin venyttäminen on iskostunut Jessin ja lasten päähän, eikä pienintäkään asiaa tehdä hetken mielijohteesta. Ja pitäisikö koulukiusatulle matikkanerolle ostaa edes yksi muodikas asu, vai kuitenkin yrittää säästää yksityiskoulun tähtitieteellisiin lukukausimaksuihin? Kun järki ei enää riitä ratkaisemaan yhtälöä, Jess päättää satsata kaiken viimeiseen oljenkorteen. Ja toivoa parasta. Tämän kirjan kuuntelin pitkillä automatkoilla joulukuussa 2015, jolloin Suomessa käytiin vilkasta keskustelua köyhyyden syistä. Tuskin Moyesia kannattaa ottaa modernin köyhyyden äänitorveksi, mutta kyllä tämäkin tarina tiettyä perspektiiviä keskustelulle antoi.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti