keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Ei rakkautta vaan spermaa

Inga H. Sætre: Fallteknikk, Cappelen Damm 2011, s. 231.
 Fallteknikk
Inga H. Sætre kertoo sarjakuvaromaanissaan kauniisti mutta kaunistelematta Rakelin ensimmäisestä lukiovuodesta 1996/97, joka muuttaa kaiken. Rakel muuttaa vanhempiensa maatilalta soluasuntoon Gjøvikin pikkukaupunkiin voidakseen käydä lukion. Rakel haluaa olla itsenäinen, elää niukasti opintotuella, eikä pidä yhteyttä perheeseensä. Paras ystävä Ingrid on ainoa, jonka kanssa Rakel jakaa ajatuksiaan. Tyttöjen arkinen elämä maistuu ja tuoksuu, vie mukanaan.

Omilleen muuttaminen ja opiskeleminen ovat molemmat isoja haasteita teinille, mutta Rakel on saanut vielä isomman vastuun elämäänsä. Syksyn mittaan hän tajuaa olevansa raskaana. Petter on aloittanut opintonsa Oslossa, eikä Rakel pidä tähän mitään yhteyttä.  Rakel kertoo vain Ingridille. Ei ädilleen, ei siskolleen, ei edes Petterille.

Vääjäämättä lapsi kasvaa Rakelin kohdussa. Jouluna asianlaita selviää hänen perheelleen, joka järkytyksestään huolimatta ei ole vihainen. Rakel jatkaa eristynyttä elämäänsä, mutta sairaalassa Petter pitelee vastasyntynyttä tytärtään, kun Rakel toipuu keisarinleikkauksesta.

Kontrasti vahinkoraskauteen 1950-luvun Suomessa (Ikkunat yöhön) on tajuntaa ravisteleva. Rakel ja Petter jättivät ehkäisyn käyttämättä, eikä Rakel hae aborttia. He valitsivat niin. Kun teinityttö sitten on tulossa äidiksi, ei kukaan yrittämällä yritä hankaloittaa hänen elämäänsä. Rakelia ei heitetä ulos sen enempää asunnostaan kuin koulustakaan. Rakel jatkaa lukiota, Petter opintojaan toisaalla. Ja samalla he ovat vanhempia.

”Miksi en tehnyt mitään?
Luulinko, ettei se ole totta?
Miten kukaan voi olla niin tyhmä?

Sitten näen hänet edessäni:
Pörröiset letit, vadelmahilloa poskella, isot saappaat ja villahousut”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti